Koncert Glasba za Ravensbrück

Slovenija

Domžale

Koncert z naslovom “Glasba za Ravensbrück« je edinstven projekt, ki slovenske ustvarjalke – pevke, instrumentalistke in skladateljice – na svojstven glasben način povezuje z zgodovinsko odmaknjenimi dogodki v Ravensbrücku v Nemčiji. Ravensbrück je bil namreč največje žensko koncentracijsko taborišče v 2. svetovni vojni.
Danes osemdeset let pozneje, pevke vokalne skupine Gallina ob spremljavi harmonike in citer, izvajajo cikel pesmi »Meni se zdi da prihaja pomlad« v priredbi Katarine Pustinek Rakar, ki so jih v Ravensbrücku prepevale slovenske taboriščnice. V spomin in opomin so nastale novo ustvarjene kompozicije mladih skladateljic: Das Ende Melani Popit, Zimski dan Ane Zlobko na besedilo Simona Gregorčiča in Hrepenenje Teje Merhar na besedilo Franca Zbašnika.
Gre za edinstven primer v slovenski glasbeni literaturi, saj se skladbe za ženski kvartet, harmoniko in citre v njej pojavijo prvič. S pretresljivimi kompozicijskimi sredstvi nas skladateljice opominjajo, da nas zgolj časovna razdalja loči od grozljivih dogodkov 2. svetovne vojne, družbi postavljajo ogledalo in širijo zavest, ter ohranjajo spomin v opomin prihodnjim generacijam.

Izvajalke:
Vokalna skupina Gallina
Neža Torkar, harmonika
Franja Kočnik, citre
Ana Erčulj, dirigentka

Venue Details

Domžale
Slovenija