O nas

Vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se rade znajdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.

V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe.

Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju Lipanjski zvuci v Petrinji (Hrvaška) zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix. Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: Festa della musica attiva (Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Slovenija), Festival Lent (Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Srbija).

Gallina je s programom Prikupnih pet v letu 2016 gostovala na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ter se s ciklom sakralnih koncertov po cerkvah s poslikavami Toneta Kralja predstavila doma in v zamejstvu (Slovenija, Avstrija, Italija). Skupina je konec leta 2016 izdala svojo drugo zgoščenko Prikupnih pet in se s sklopom koncertov Zimzelena Gallina predstavila na različnih atraktivnih ljubljanskih lokacijah.

V letu 2017 je Gallina gostovala v Utrechtu na Nizozemskem ter se udeležila tekmovanja InCanto Mediterraneo (Sicilija, Italija), kjer je osvojila prvo mesto v sakralni kategoriji. S projektom Gallina DeLux, ki je povezoval vokalno glasbo z arhitekturo in svetlobo, je skupina pripravila nov sklop koncertov s poudarkom na ljudski glasbi in prav za to priložnost napisanimi novitetami znanih slovenskih skladateljev. V letu 2017 je Gallina sodelovala kar na treh državnih proslavah.

Na mednarodnem tekmovanju CorAmare v Sestri-Levante (Italija) leta 2018 je Vokalna skupina Gallina zmagala v dveh kategorijah in osvojila Grand Prix tekmovanja. Septembra 2018 je Gallina sodelovala pri projektu Musik aus Ravensbrück, Musik für Ravensbrück (Glasba iz Ravensbrücka, glasba za Ravensbrück) v Nemčiji, kjer je vokalni sestav v sodelovanju z dvema inštrumentalistkama počastil spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück z izvajanjem novitet in priredb ljudskih pesmi slovenskih skladateljic.

V letu 2019 je Gallina gostovala v Italiji, Srbiji, Nemčiji ter na Nizozemskem in Hrvaškem, v Sloveniji pa se je predstavila na pomembnejših prireditvah državnega nivoja. Leta 2020 je vokalna skupina Gallina nastopila na pomembnem festivalu komorne glasbe Trame sonore v Mantovi (Italija). Koncerti Glasba za Ravensbrück so v letu 2019 ob podpori Ministrstva za kulturo zaživeli tudi na treh različnih lokacijah (Ljubljana, Koper, Celje) v Sloveniji. V sklopu istoimenskega projekta je leta 2021 pri Založbi RTV Slovenija izšla zgoščenka Glasba za Ravensbrück istega leta pa je vokalna skupina Gallina izdala tudi zgoščenko Meditationes s sakralnim programom. Z izdajo obeh albumov in slavnostnim koncertom je Gallina leta 2021 obeležila svojo 10 – obletnico delovanja. V letu 2022 je vokalna skupina sodelovala s skupino Laibach in Simfoničnim orkestrom RTV pri izvedbi koncerta Alamut, ki ga bo v letu 2023 ponovila na koncertih v Ljubljani, Trstu, Frankfurtu in Zagrebu. V začetku leta 2023 je izvedla odmevno turnejo štirih celovečernih koncertov v Nemčiji z zaključnim koncertom v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Berlinu in društva SKICA, ki ga je izvedla skupaj s skladateljem in harmonikarjem Aldom Kumarjem.

V vokalni skupina Gallina pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj pojejo Nejka Čuk, Federica Lo Pinto, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor.