Ana Erčulj, umetniška vodja vokalne skupine Gallina

Ana Erčulj je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz smeri Muzikologija in Sociologija kulture ter na Akademiji za glasbo zborovsko dirigiranje pri prof. Sebastjanu Vrhovniku. Izpopolnjevala se je na Univerzi v Utrechtu (Nizozemska) in Umetniški univerzi v Gradcu pri prof. Johannesu Prinzu. Trenutno je študentka orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Marku Letonji in prof. Simonu Dvoršaku.

Ob študiju je kot pevka delovala v zboru Ljubljanski Madrigalisti. Vodila je različne zasedbe: Vokalno skupino Sekstet Komplet, Vokalno skupino Solalei, Vokalno skupino Gallina, Domžalski komorni zbor,… Sodelovala je z ženskim pevskim zborom Čarnice, dekliškim zborom Akademije za glasbo v Ljubljani, pihalnim orkestrom AG, simfoničnim orkestrom AG, Vokalno akademijo Ljubljana in kvartetom rogov Slovenske filharmonije, zborom Slovenske filharmonije in s pihalnim orkestrom slovenske vojske. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom.

Z vokalno skupino Gallina in Domžalskim komornim zborom je prvič izvedla številne novitete skladateljev: Alda Kumarja, Andrea Basevija, Nane Forte, Andreja Makorja, Mojce Prus, Ambroža Čopija, Katarine Pustinek Rakar, Mateja Kastelica, … Kot korepetitorka sodeluje z Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Drama, z režiserji ter skladatelji: Stanislavom Mošo, Barbaro Hieng Samobor, Dragom Ivanušo, Boštjanom Gombačem, …

Svoje znanje nadgrajuje na seminarjih in izobraževanjih za zborovske dirigente, pod vodstvom uveljavljenih dirigentov: Martina Batič, Johannes Prinz, Ragnar Rasmussen, Steffan Schreyer, Georg Grün, Gary Graden, Marko Letonja in Stojan Kuret. Udeležila se je izobraževanja mladih zborovskih menedžerjev in dirigentov na festivalu Polyfollia (Francija), kot aktivna udeleženka je sodelovala na Evropski akademiji za zborovske dirigente v Grazu, sodelovala pa je tudi na dveh masterclassih za vokalne skupine pod vodstvom seksteta Singer Pur in finske vokalne skupine Rajaton.

Z vokalno skupino Gallina je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2014) dosegla prvo mesto med vokalnimi skupinami, na mednarodnem tekmovanju v Arezzu (Italija) je prejela dve drugi nagradi v kategoriji vokalnih skupin in romantike, leta 2017 pa je na tekmovanju InCanto Mediterraneo/ Sicilija osvojila prvo nagrado v kategoriji sakralne glasbe. Leta 2018 je z vokalno skupino Gallina na tekmovanju »CorAmare« v Sestri-Levante v Italiji zmagala v dveh kategorijah in v finalnem nastopu osvojila Grand Prix tekmovanja. Z vokalno skupino Gallina je izdala dve zgoščenki »Kurje gospe« (2014) in Prikupnih pet« (2016).